Voorstraat 01-03

In Voorstraat 1 en 3 wonen twaalf vrouwen en één man tussen de 35 en 60 jaar. Ze hebben een lichte tot matige verstandelijke beperking. Ze wonen in twee groepen: één van zes en één van zeven bewoners. We stimuleren de bewoners om goed voor zichzelf en hun omgeving te zorgen. De groep van zeven is redelijk zelfstandig, hoewel ze steeds meer behoefte aan begeleiding krijgen. De andere groep is wat meer op zichzelf gericht en heeft meer structuur en begeleiding nodig. Het is een rustige groep waarin huiselijkheid en aandacht voorop staan.

 

Een woning moet passen bij je mogelijkheden en wensen. Ipse de Bruggen heeft daarom veel verschillende soorten woningen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het belangrijkste is dat onze cliënten zich er thuis voelen. In Voorstraat 1 en 3 wonen twaalf vrouwen en één man tussen ongeveer 35 en 60 jaar. De meesten zijn rond de 50 en ze hebben een lichte tot matige verstandelijke beperking. De bewoners wonen in twee groepen: één van zes en één van zeven bewoners.

Gewoon wonen, toch bijzonder 
Bij Ipse de Bruggen maken we wonen zo gewoon mogelijk. In Voorstraat 1-3 gaat het vooral over het dagelijks leven. We stimuleren en helpen de bewoners om goed voor zichzelf en hun omgeving te zorgen. De groep van zeven bewoners is redelijk zelfstandig. Wel heeft deze groep meer en meer behoefte aan controle en begeleiding. De bewoners zijn ondernemend, verbaal druk en sociaal. Ze maken hun eigen keuzes in het leven en worden hierin gestimuleerd. De andere groep is wat meer op zichzelf gericht en vraagt meer structuur en begeleiding. Het is een rustige groep waarin huiselijkheid een aandacht voorop staan.

Unieke mensen 
Geen bewoner in Voorstraat 1 en 3 is hetzelfde. In de zorg en begeleiding houden we daar rekening mee. We werken met persoonlijke begeleidingsplannen en iedere bewoner heeft een vaste begeleider, die ook aanspreekpunt is voor de familie.

Activiteiten 
Wie wil en kan, gaat overdag naar een dagcentrum in buurtschap Craeyenburch, Delft, Den Haag of Zoetermeer. Ze gaan daar niet iedere dag heen. Op hun vrije dagen besteden ze aandacht aan hun kamer, sporten ze, of zijn ze met andere hobby's bezig. Verenigingen en clubs zijn populair bij deze bewoners. Zo gaan ze bijvoorbeeld 's avonds graag naar de Kiwiclub, een soos in Delft waar van alles wordt georganiseerd.

Extra zorg 
Iedere bewoner heeft weer andere zorg nodig. Naast hulp bij de praktische dingen van alledag of activiteiten, kan dat bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie of logopedie zijn. Al deze zorg en meer is bij Ipse de Bruggen te vinden.

Huis en tuin 
Voorstraat 1 en 3 zijn verbonden door een tussendeur. Ieder huis heeft een eigen ingang, huiskamer, keuken en zeven eenpersoonsslaapkamers. Twee slaapkamers zijn rolstoelvriendelijk. Achter ieder huis is een zonnige tuin, waar bewoners vaak te vinden zijn.

Buiten de deur 
In buurtschap Craeyenburch is het rustig en groen. Er zijn veel voorzieningen, zoals een zwembad en een gymzaal. Onze bewoners maken daar graag gebruik van. Ook is er een groot 'belevingscentrum' met kassen, tuinen, een boerderij en een aangepaste manege.

Het team 
Overdag en 's avond zijn er één of twee begeleiders in het huis. 's Nachts waakt de nachtdienst van buurtschap Craeyenburch.